Jalan-Jalan Melaka (Melaka Duck Tours).

Assalamualaikum!

Bila dah lama sangat terperuk kat rumah, hubby ajak pergi jalan-jalan. Mulanya nak pergi Langkawi, tapi entah la, aku macam malas la nak kena naik 2 transport, kereta-kapal terbang or kereta-feri. Bila ada anak ni rasa banyak sangat kena angkut. Aku tengok orang lain rilek je travel jauh-jauh bawak anak. Tak berjiwa kental lansung aku ni hihi.

Hubby tanya aku nak pergi Penang atau Melaka? Aku sebenarnya nak pergi Penang sebab terkenankan nasi kandar dia yang marvellous itu tapi sebab pergi cuti hujung minggu je, rasa macam tak berbaloi pulak jalan jauh tapi stay kejap je. Kuantan dengan Penang jauh ok hihi. So, ambik keputusan pergi Melaka je. Dekat pon dekat. Takde la sakit pinggang aku dalam kereta kan.

Kitaorang bertolak pagi jumaat. Sampai dalam lebih kurang pukul 3 camtu. Lewat sikit sebab hubby berhenti tengah jalan solat jumaat. Lepas check-in hotel, kitorang terus gerak ke Menara Taming Sari. Bukan nak naik menara pon tapi excited nak naik kenderaan 2 alam (amfibia) ataupun dikenali Melaka Duck Tours.

 

Ha, ni la dia kenderaannya

Mula-mula dia bergerak atas jalan lepas tu masuk dalam laut. Ni gambar ehsan google. Aku lupa nak snap hari tu sebab kalau aku keluarkan telefon, Humaira sibuk la merengek-rengek nak main phone aku. Stress mak!

Harga tiket dewasa (warganegara) Rm38 dan kanak-kanak (1 – 12 tahun) Rm 22.

Humaira pon dikenakan tiket tau sebab nanti ada seat. Seat dalam tu takde la luas sangat pon kalau nak riba dia. Tapi Humaira boleh tido pulak time masuk dalam laut. Hubby la yang pangku dia. Aku rileks je kuikuikui.

Kitaorang sampai dalam pukul 5 petang camtu, so dapat trip last sekali pukul 6.30 petang. Sebelum nak tunggu tu, kitaorang pon pusing-pusing la area situ, Dataran Pahlawan. Ramai sangat orang sebab musim cuti sekolah kan.

 

Dataran Pahlawan

Dekat dengan area sini kan banyak beca. Dah la dia hias cantik-cantik. Tema Frozen la, Hello Kitty la. Dak Humaira ni pulak obses dengan Elsa dia. Berkejar beca semata-mata nak sentuh patung Elsa tu hehe. Nak naik beca macam tak berbaloi pulak. Harga pusing-pusing situ Rm40 kalau tak silap.

Banyak benda dah ada kat sana. Kalau dulu time aku pergi (tahun 2013), takde lagi Pahlawan Mall dan The Pirate Adventure (taman tema bertemakan pirate). Aku tak pasti pulak harga tiket masuk Pirate Adventure tu berapa. Sebab tak nak masuk tu yang tak ambik tahu.

Kota A’Fomasa pon aku tak jejak. Tengok hujung mata macam tu je. Tak larat nak daki bukit dia. Lagipon aku dah banyak kali pergi, dah tak excited sangat dah.

 

Depan pokok Melaka dan Pahlawan Mall. 2 in 1 gitu

Sempat masuk kejap dalam Pahlawan Mall. Besar tapi takde orang sangat. Maybe sebab orang datang sini nak melawat Menara Taming Sari, A’famosa bukan nak shopping kat mall kan. Kebetulan nak menyambut Christmas, kat tengah-tengah mall tu, diaorang deco pokok Christmas tinggi giler dan bertemakan Doremon.

 

Kat pokok tu, patung-patung Doremon. Geram nak ambik boleh 2 3 ketul Doremon heee

Aku sebenarnya masuk mall ni nak carik toilet, nak membuang apa yang patut. Boleh pulak perut hal time time camgini. Dah pukul 6 sebenarnya masa ni. Nak berkejar kat tempat naik kenderaan 2 alam lagi. Nasib baik la dekat. Tapi semput la jugak. Dah kurang stamina gamaknya kan.

Sampai dekat situ, dah ramai orang duk tunggu Duck Tours tu. Tunggu dalam 15 minit jugak la. Kat tiket dah bagi nombor tempat duduk siap-siap. Senang! Takyah berebut tempat duduk.

 

Sempat lagi wefie. Dak Humaira tengah mengantuk tuu, kejap je dia lengtok

Biasa lah petang kan, jalan agak jammed. Tapi takde la stuck lama pon atas jalan. Seronok sangat sebab dia takde tingkap. Tapi kalau ada anak kecik kena jaga-jaga. Takut pergi terjun pulak kan hehe.

 

Dah nak masuk laut

Kat sini, ramai yang excited. Jakun weh tengok bila dia masuk air. Aku sempat rakam video tapi malas nak post video, berat plak kang blog aku wakaaka!

Time masuk laut ni dah senja. Best sangat tengok sunset dari tengah laut. Dah la aku punya seat tepi sekali dan belakang sekali. Tambah-tambah lagi anak tido. Layan habis. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa, syok oi bila ingat balik.

 

 

Lama jugak dia berada kat laut. Sejam lebih kenderaan ni bergerak. Tapi kalau traffic tak heavy sangat dalam sejam je aku rasa. Kenderaan ni sebenarnya digunakan waktu perang. Time bila aku tak pasti sebab waktu penerangan, aku tak dengar sangat. Sebab takde tingkap, bunyi bising kat luar menenggelamkan suara narator, aku dah la duduk belakang sekali. Layan pemandangan kat luar lagi syok.

Bagi aku, memang berbaloi la naik bendalah ni. Bila lagi nak merasa naik kereta 2 alam. Tapi ni maybe first and last. Bila dah naik sekali, tahap keexcitedan aku dah berkurang bila nak naik kali kedua. Tapi ok la sekadar nak kutip pengalaman.

Lepas tu, aku teringin nak pergi Jonker Walk. Dulu, time datang tak sempat nak pergi. Hubby layankan saja. Berjalan kaki je ke Jonker Walk. Dekat je. Dah masuk ,magrib dah time tu. Selamat boleh solat jamak.

Meriah sangat Melaka time malam. Ramai tourist. Beca pula banyak, lepas tu diaorang hias cantik-cantik dengan lampu liplap bagai. Siap dengan lagu lagi.

Kami menyusuri Sungai Melaka sesambil tengok Cruise. Tak teringin pon nak naik Melaka Cruise sebab dah pernah naik dulu. Lebih kurang 15 minit camtu jalan, sampai la ke Jonker Walk.

Ya Allah, umat manusia tersangat lah ramai sampai nak jalan pon susah, terhimpit-himpit. Aku masuk sekerat jalan je lepastu mintak hubby patah balik. Ye la, malas nak tempuh crowded sangat. Apa yang aku perasan, mostly penjual adalah Chinese, lagi la takde mood aku nak shopping. Lagipon masa tu Humaira tengah tido atas dukung hubby. Lagilah kasihan sebab panas sangat. Dua-dua aku kasihan sebenarnya.

Tapi sempat la aku beli air kelapa yang pure. Dia kupas kulit je, tinggal isi dan air kelapa. Kalau nak minum, cocok je straw dalam isi tu.

 

Haa, camni la rupa dia. I wonder macamana diaorang kupas kelapa ini atau aku yang jakun ekeke

Rasa air dia tak manis pon, biasalah pure kan. Biasa kita minum tambah air gula, tu yang sedap. Tapi isi dia agak keras. Baran jugak la nak makan dia.

Berhenti kejap depan Sungai Melaka sambil tengok Cruise. Selamat banyak kerusi yang disediakan. Lega bila dapat duduk. Humaira bila duduk, terus terjaga. Nampak air kelapa, terus nak. Eh, dia memang suka air kelapa, tambah-tambah isi.

 

Bersemangat dia minum

Lepas tu, takde nak ke mana lagi, terus balik hotel. Tak kuasa nak lepak lama-lama sebab anak pon tak dimandikan lagi. Ampun nak, mandi lewat hari tu. Dekat hotel ada tub mandi. Suka lah Humaira boleh berenang dalam tu. Macam-macam kuak dia pamer. Layan je la. Nak ajak naik punya la susah. Siap berdrama air mata ko.

Esoknya, aku pergi Zoo Melaka. Memang niat nak expose Humaira dengan binatang. Asyik tengok binatang kartun kat tv je. Kena lah tunjuk yang real kan. Kalau ada mood, aku tulis di next entry hihi *mood malas*.

Thanks for reading!

Bye!

Perihal Cerai Susu (Wean Off) dan Susu Formula.

Assalamualaikum!

Humaira baru sahaja masuk 2 tahun (a big yeay! sebab aku rasa lama sangat dia nak masuk 2 tahun haha). Humaira masa baru-baru lahir je dia minum susu formula sebab biasalah first time ibu kan takde ilmu penyususan plus masalah susu takde. Sebab tak nak dia kena kuning, kena kerapkan dia menyusu. So, solutionnya susu formula.

Sebenarnya bila fikir balik, aku rasa bersalah sangat sebab bagi dia susu formula awal-awal. Menyesal tak gali ilmu penyusuan awal-awal. InshaaAllah next baby dah tahu macam mana kan.

Aku cerai susu badan dengan Humaira dah hampir sebulan, maknanya sebelum umur dia masuk 2 tahun. Bila kira balik dia menyusu badan sepenuhnya selama 1 tahun 8 bulan. Ok la tu kan. Diharap baby-baby lepas ni (InshaaAllah) aku dapat menyusukan penuh selama 2 tahun.

Bercakap mengenai wean off ni, mula-mula aku risau sangat. Mana taknya, dengar cerita-cerita orang sekeliling, macam-macam cara dorang buat. Letak ubat gigi la, asam jawa la, ubat cap kapak la dan macam-macam lagi. Sampai demam baby lepas tu. Aku pon duk terfikir macam mana la cara senang nak wean off kan Humaira. Sebab selama ni memang tak pernah ajar dia hisap botol.

Suatu hari tu, kakak ipar aku hantar anak dia bagi aku jaga, sepupu Humaira la kiranya, yang sama baya dengan Humaira. Satu keajaiban berlaku bila Humaira tengok sepupu dia minum botol dia pon nak minum botol sama. Aku pon try la bagi susu sepupu dia tu biar dia rasa. Dan Alhamdulillah dia nak. Aku tak beli lagi susu formula untuk dia. Selamat botol susu dah beli awal-awal. Sejak dari tu, bila dia mintak susu aku akan tanya,

“Minum dalam botol boleh?”

Dia mengangguk nak dan sejak hari tu aku dah tak bagi susu badan. Selamat la dia ok malam-malam tapi nangis dulu la nak tunggu papa dia g bancuh susu. Malam-malam memang tugas papa dia bancuh susu hihi. Sebab dulu kalau dia terjaga tengah malam dia cari aku, gesel-gesel kepala dia kat aku tanda nak menyusu. Sejak aku bagi susu formula dia dah tak gesel-gesel dah. Dia just menangis dan bila bagi susu dia senyap, minum sampai dia tertido balik.

 

Alahai, kesiannya anak, sampai terlengtok-lengtok tido

 

Cerita pasal susu pulak, mula-mula aku try bagi dia susu Dugro, sama dengan susu yang dia first minum, susu sepupu dia. Dia minum ok, tapi sembelit. Aku try buat cair tapi still sembelit. Kesian tengok dia duk meneran, merah muka-muka huhu. Lepas habis 1 pek susu tu (selamat beli pek yang paling kecik), aku try la susu Dutch Lady pulak.

Dia suka je memana susu, Alhamdulillah tak tolak tapi still masalah sama, sembelit. Yang ni lagi dahsyat sebab sampai berdarah time berak huhu. Aku tengok dia menangis time berak, dengan aku-aku sekali menangis huhu. Tapi ni tambah lagi 1 masalah, mulut dia berbau busuk!

Aku bawak la dia g jumpa dentist. Dentist kata gigi dia ok. Punca bau busuk mulut adalah lidah. Memang kalau tengok dekat lidah dia, pati susu tebal ya amat. Mana la tak bau busuk mulut tu. Walaupon aku kerap cuci lidah dia, still lagi bau sebab dia minum susu kan. Aku tekad nak tukar susu sebab kesian tengok dia sembelit.

Lagipon apa yang aku perasan, start dia minum susu formula, pampers dia cepat je penuh. Memang jenuh 4 5 kali tukar pampers. Masa menyusu badan 3 kali je aku tukar pampers sebab lambat penuh. Cepat je pampers dia habis. Kalau aku terlupa nak tukar pampers dia, boleh dia pergi cabut sendiri pampers pastu berlari kat aku sambil tunjuk pampers dia.

Aku berbincang dengan hubby. Hubby cakap dia nak try bagi Humaira minum susu kambing pulak. Lagipon, susu kambingkan susu terbaik selepas susu ibu. Pandai puak yahudi auta mengatakan susu lembu elok padahal dorang pon minum susu kambing. Susu kambing panas la, itu la, ini la. Geram pulak aku hehe.

Kitaorang decide nak bagi susu kambing Suffy. Kitaorang pon pergi la survey kat kedai tapi mostly jual susu kambing Wildan. Aku pon tak tahu kenapa tapi susu kambing Suffy mostly orang jual secara online. So, hubby pon cari lah stokis susu kambing Suffy ni kat area Kuantan.

 

Haa, ni lah susunya. Gambar sumber dari google.

 

Mula-mula, try beli 1 kotak dulu. Manalah tahu kot-kot Humaira reject kan. First time bagi dia minum, Alhamdulillah, dia takde buat muka pelik ke apa. Steady je minum, cepat je habis hihi. Nak tahu serasi ke tak serasi dengan dia, kena tengok najis dia pulak.

Apa yang aku perasan, start je dia minum susu kambing, pampers dia lambat penuh, macam minum susu badan dulu dan apa yang TERSANGAT PENTING *siap bold capslock lagi kau*, bau mulut dia dah hilang, yeay! *lompat bintang*

Tekstur tepung susu kambing ni lagi halus dari susu lembu dia sebelum ni. Kalau dulu, time Humaira nak tido malam aku bancuh susu, pagi esoknya botol susu dia bau masam giler. Tapi kalau susu kambing ni, takde bau pon botol dia. Memang beza sangat. Susu kambing ni bila bancuh susu dia warna putih, tapi susu lembu warna dia putih kuning sikit. Tekstur tepung pon kasar.

Dan rasa susu kambing ni tak hamis lansung. Sesuai peringkat umur. Aku sendiri consume time rajin bancuh haha. Rasa susu dia sedap, manis pon ada. Memang tak hamis pon. Mungkin sebab diformulasi dengan makanan sunnah.

Jeng jeng jeng!

Waktu ditunggu-tunggu pon tiba, Humaira berak!

Alhamdulillah, dia berak dah ok. Tak sembelit. Tengok-tengok dah berak. Syukur sangat sebab dia dah tak lagi menangis, lepas tu berdarah-darah dubur dia. Kita yang dewasa kalau sembelit rasa perit, dia apatah lagi masih baby. Dah la pakai pampers pulak tu kan.

Hari tu aku tengah masak kat dapur. Tiba-tiba dia datang berlari kat aku, pastu pegang kaki. Lepas tu dia cakap kat aku,

“Busuk, busuk!” sambil kemut hidung. Rupanya dia berak haha! Tak tahu lah macamana dia tahu bau busuk tu bau macam tu haha!

Memang tak dinafikan, harga susu kambing lebih mahal daripada harga susu tepung biasa (susu lembu). Tapi kita sebagai ibu bapa, mesti nakkan yang terbaik untuk anak kan. Aku fikir, buat apa nak berkira dengan anak. Diakan amanah Allah kepada kita. Seharusnya kita menjaga dia dengan baik dan berikan yang terbaik untuk dia. Aku tak kisah pon takleh shopping baju ke (sebenarnya dah lama tak shopping baju haha) asalkan makan minum pakai dia cukup. Demi mu anak apa pon ku sanggup, cewah!

Ok, sebabkan aku pon dah try susu ni dan memang aku recommend.

Kalau siapa dekat area Kuantan nak cuba consume susu kambing Suffy ni boleh datang beli dengan aku, siap COD lagi. Prefer COD area Damansara, Balok, Gebeng dan Beserah.

Kalau luar Kuantan pon boleh tapi tapi kena delivery charge la sebab nak pos kan hihi.

Kalau berminat boleh drop comment kat bawah atau emel aku,

niknorsazliana@gmail.com

Down.

Assalamualaikum!

Bila dah jadi mak mak ni, benda paling pening nak fikir hari-hari ialah nak masak apa. Bila tanya Hubby, dia jawab “Masak apa pun tak boleh.”

Pehh, stress kejap.

Last-last goreng ayam je. Benda paling senang haha!

Tapi bila ada mood memasak dan masakan kita tak jadi boleh buat down. Serius!

Aku biasanya stress kalau masak sambal merah. Tak tahu la kenapa aku rasa pelik sangat rasa sambal merah aku. Bila tanya Hubby dia cakap ok je. Sedap je.

Kalau masak kari mesti warna kari aku tak lawa. Warna dia macam cair dan plain.

Serius boleh buat aku bad mood satu hari *nangis*

Esoknya aku mogok tak nak masak. Settle! Gahaha