Review: SteamQ Iron, Go Shop.

Assalamualaikum!

Entry lepas aku ada cerita pasal Go Shop. Sebenarnya dah lama aku beli steamQ iron. Baru nak buat review as a guide pada siapa yang baru nak beli. Sebab masa aku nak beli hari tu, aku ada search la tapi takde orang buat review lagi. Aku kalau nak shopping barang online, aku akan survey-survey dulu, tengok review dulu. Kalau review ok, inshaAllah akanku proceed pembelian hikhik.


Ni lah bendalah steamQ iron tu. Sapa tak pernah tengok iklan promo dia, boleh bukak channel Astro 118. 

Terpegun giler aku tengok dia punya iklan. Memang woww sangat. Kan aku cakap aku ni mudah terpengaruh keke. Sebagai seorang yang selalu iron baju kerja hubby, mesti la suka barang-barang yang buat kerja lebih mudah dan lebih cepat. 

Sebenarnya malas pon ada nak iron blouse orang lelaki. Lecehhh. Tambahan pulak, seluar slack hubby, ya Rabbi, berkedut seribu. Memang wajib kena iron. Aku ambik masa yang lama nak iron seluar dia. Tengok kedutan dah kurang, tu pon rasa tak puas hati. Nak jugak kasik kedutan tu hilang. Selamat hubby jenis cool, "Gosok sikit sikit dah la." Bila dia tengok aku stress dok iron seluar dia kekeke.

Sebelum nak beli benda kat Go Shop, kena kasik hubby tengok dulu iklan promo dia. Kasik dia impress sama kehkeh. And and andddd dia bagi green light haha thank you sayangg!

And there you are. Dangg! Dalam masa 2 hari, dah sampai. Masa mula-mula tu, memang susah nak guna. Tak reti. Sakit hati pon ada sebab tengok iklan memang senang giler, tapi bila dah buat sendiri rasa susahnya. Tak hilang pon kedutan. Menipu jeee. Bebel aku dalam hati.

Pastu aku baca manual dia and tengok balik iklan dia dan aku try guna balik. Ok, dah reti hehe. Aku tak reti iron baju kalau sangkut macam dalam iklan dia tu. Aku kena letak baju dekat iron board jugak. Baru selesa nak iron. Senang pon senang.

Yang bestnya, hubby pon suka guna jugak. Aku rasa dia lagi terror daripada aku sebab pagi pagi, baju kerja dia, dia yang iron sendiri in case aku tengah menyusu Humaira or aku tido mati hehe.

Bagi pendapat aku sendiri la, aku memang suka guna sebab seluar slack hubby yang kedut seribu tu lek lek je dah tak kedut. Even lepas basuh pon, takdelah kedut sangat macam dulu. Mungkin sebab benang dia kena steam tegak balik. Tu tak tak kedut tu kahkah teori ke laut.

Tapi ok la. Kedut senang hilang. Kadang-kadang aku iron baju sebelah je. Sebelah satu lagi takyah iron sebab dah tak kedut. Steam dia tu kan boleh tembus even kain tebal. Hehe.

Iron dia pon kecik dan ringan. Sesuai untuk bawak travel. Dah la dapat beg untuk letak iron ni (yang gambar beg warna putih tu). Comel je sebab cukup-cukup muat iron tu.

Selain itu, boleh jugak steam sofa, alas kaki, langsir and semua yang bersesuaian. Kalau alas kaki yang berbulu, boleh pasang yang macam berus yang kaler purple dalam gambar, lepas tu steam kan ia sambil beruskan alas kaki tu.
Aku pulak, suka steamkan lantai. Humaira suka tumpahkan makanan dan minuman atas lantai. Lepas cuci lantai, aku steam kan lantai iteww hehe.

Kalau baju yang banyak labuci or manik, boleh pasang yang warna merah tu. Aku tak tahu la nama apa. Tapi sangat membantu. Kalau kain yang jenis cepat rosak bila kena iron (biasanya ia akan melekat kat iron), boleh guna yang tu. Kira steam je la kat baju tu, tanpa kena permukaan iron yang besi tu. Harap korang paham penerangan aku ni haha.
Kalau guna iron yang biasa, stress giler nak iron kan part manik-manik or labuci. Biasanya baju raya la geheehhe!

Tapi kalau tengok kat web Go Shop, ada jugak yang tak berpuas hati dengan iron ni (boleh tengok dekat bahagian review on web). Entah la. Tapi Alhamdulillah aku punya iron, ok lagi setakat ni. Kalau buat hal, memang aku boikot laa Go Shop. Yelah, iklan kemain kan, tapi kalau barang hampeh buat apakan kehkehkeh.

Tak tahu lah review aku ni membantu ke tidak tapi I hope so mehehe.

Oh lupa pulak nak mention harga.
Rm199 and dapat semua benda kat atas tu. Agak pricey bagi aku but its worth. Pejam mata je bayar hahaha.

Tata! 

Im Big Enough!

Assalamualaikum!




Sometimes she thinks she big enough to eat by herself, end up all messed on the floor and kena tukar baju banyak kali 😅
Kalau disuap, mengamuk-ngamuk nak pegang sudu sendiri. Bila dah bagi, mula-mula makan dengan ok, tapi bila dia dah kenyang plus boring, boleh dia terbalikkan pinggan 😓. Sabar je laa.

Kalau g mall, dah taknak dah kena dukung, nak jalan sendiri. Orang ke kanan dia ke kiri. Orang jalan ke depan dia jalan ke belakang. Exhausted giler kekadang tapi let her be laa. She's in exploring mood kan tehehe tapi kadang-kadang stress gak bila dah terduduk kat lantai and start sapu-sapu lantai dengan tangan. Pastu suka laa punggah barang dekat rak dia pergi letak kat bawah or dia akan bawak barang tu. Haish, jeling je promoter kedai keke.
Dia suka tegur orang secara random tapi bila orang tegur dia balik mula la tersipu-sipu malu.

She loves to observe what we do and do it herself. Part ni aku suka sebab comel giler tengok dia tiru gaya kita haha. Contoh macam solat. Bila dia tengok aku solat, sujud especially, dia pon akan sujud jugak. Tiap kali tengok aku or hubby bentang sejadah, dia cepat-cepat pergi sujud. Good girl!

Sama jugak kalau dia tengok aku wipe air yang tumpah kat lantai. Biasanya dia yang suka tumpahkan air dari gelas then dia tepuk air yang kat lantai sampai terpercik hahaha! Oh, she is water-lover. Sangat!
Aku ambik kain lap kat dapur and wipe the floor. Dia pon sibok laa cari kain jugak nak wipe sama but she picks a random kain. Jumpa tudung aku, dia lap dengan tudung aku. Jumpa baju papa dia, dia lap dengan baju papa. Kalau dia tak jumpa kain, dia lap dengan baju dia sendiri bahahaha!

Rumah aku agak bersepah sebab dia suka 'kemas'. Pergi dapur, ambik segala mangkuk,bekas yang dia boleh capai, pergi bawak kat ruang tamu. Mainan dia, dia punggah masuk bilik tido la, dapur la. Merata-rata mainan dia. 

Dia tengok aku simpan mainan dia, kadang-kadang dia tolong tapi lepas tu dia start punggah bawak pergi dapur laa, bilik air laa huheii. Pasrah je aku tengok.

"Yeahh, because im big enough mama!" Claim Humaira.

Kekeke. Perasan!