Bila Anak Demam...

Assalamualaikum!

Sepanjang aku jaga Humaira, baru 2 kali dia demam. First, dia demam sebab naik campak. Fortunetly, masa tu aku dok kat kampung. Takde la risau sangat sebab ada mak aku. Second, demam sebab naik gigi. Yang ni aku gabra sikit sebab dah balik Kuantan. Yela, ibu baru katakan. Lack of knowledge gitew. Tapi aAhamdulillah, aku dan hubby dapat handle dengan baik.

So, ini masuk kali ketiga dia demam. Aku macam rilek je nak handle. Takde lah gabra macam sebelum ni, tapi risau tu ada la. Kesian tengok Humaira rengek-rengek takleh tido, tak sedap badan. Patut la 2 3 hari ni, dia macam manja mengada-ngada sikit. Nak demam rupanya.

Dia ada tunjuk simptom-simptom selsema macam batuk pastu bersin banyak kali. Aku tak suspect pulak dia nak demam. Aku pulak pergi bantai pakaikan dia baju tebal siap lengan panjang. Lagi la lambat demam dia nak kebah.

Aku ada check suhu badan dia beberapa hari lepas, 36.9 C. Takde la panas sangatkan. Tu yang ingat dia tak demam. Ingat selsema je. Bila dia demam, dia tak selesa nak tido, dengan aku-aku sekali takleh tido. Dia dok pusing satu katil. Last-last dia port kepala dia atas badan aku, baru lena. Tu pon kejap je sebelum dia pusing balik. Kesian pulak tengok. Bila dia tak selesa, aku pon tak selesa.

Patut la badan dia baik ruam-ruam merah pastu mata dia berair dan bertahi. Aku call tanya mak aku, dia cakap maybe badan Humaira panas. Memang pon sebab demamkan. Tiba-tiba aku rasa teruknya aku huhuhu.

Aku pakaikan cool fever atas dahi. Sekali dia rentap habis tercabut. Stress pulak aku. Last-last aku ambik tempek kat belakang leher dia. Barulah dia takleh cabut eheh

Tapi sebenarnya mengikut pembacaan aku, cool fever kena lekat belakang leher. Sebabnya, haba yang terkumpul dekat kepala akan turun. So, kepala tak panas la. Kalau lekat atas dahi, haba kat badan akan berkumpul naik atas, kat kepala. Bahaya ok kalau panas sangat kepala. Boleh menyebabkan sawan. Mintak jauh la kan.

Antara tips yang boleh diamalkan kalau anak demam;

1. Pakaikan baju yang nipis
Sebabnya, haba dalam badan dia senang nak keluar. So, demam dia cepat kebah.

2. Mandikan dengan kerap
Supaya badan dia sejuk.

3. Sentiasa basahkan dahi/kepala dengan kain lembap
Nak kurangkan panas kat kepala

4. Bagi susu dengan kerap
Bila dia banyak minum, dia kerap terkencing. So, haba panas keluar melalui air kencing. Tapi seeloknya susu ibu. Tapi susu formula pon boleh.

5. Sentiasa basahkan badan dia - lap dengan kain lembap
Sedara aku nurse. Dia ajar, kalau baby demam, bukak baju seluar, biar tinggal pampers je. Basahkan towel, pastu selimutkan baby and letakkan baby bawah kipas. Bunyi macam kejamkan, tapi tu memang cara effective nak turunkan suhu badan.

Dulu, masa Humaira baby, bila badan dia macam panas sikit, aku terus buat camni. Memang pastu, suhu dia normal. Sekarang, bila dah jadi toddler, memang takleh la nak buat camtu. Dia menjerit tanda protes, 1 taman boleh gegar ok. Tu belum masuk part dia melarikan diri lagi. Orang baru boleh kaki kan ahaks!

Aku harap Humaira cepat sembuh. Tak best nak main dengan dia bila sakit camgini. Dah la hubby pon selsema jugak. Kedua-dua mangsa buli aku ni sakit. Sapa la nak jadi mangsa buli aku kan ehek! Kesimpulannya, semoga kedua-duanya cepat sembuh. Aamiin!



 *heart*