Shopping di Go Shop.



Assalamualaikum!

Korang pernah tengok tak channel 118, Astro? Channel Go Shop. Konsep dia macam Smartshop, home shopping. Kalau korang ingat la time kecik-kecik dulu kan ehehe. Tagline dia 'Ada tv, boleh beli'. Kiranya, duk tercongkok depan tv, tengok barang-barang yang dorang promote, kalau berkenan dan rasa nak beli, call la diorang hehe.

Sebagai surirumah sepenuh masa, tv kat rumah haruslah sentiasa terpasang agar aku tak kesunyian. Bila takde citer best, mula lah aku tengok channel ni pastu berkenan la benda tu benda ni wahahaha senang terpengaruh rupanya aku ni alahai.

Barang-barang yang aku suka tengok kebanyakkan barang dapur. Kata surirumahkan. Promoter pon best. Seronok tengok dorang duk promote. Rasa macam jakun jap wahaha!
Hari tu dorang ada promote Sunrise Pocket Block. Dia macam bekas tupperware tapi badan dia transparent. Dah lama aku cari bekas macamni sebab boleh tengok isi dalam kan.



Comel gilerkan? Alaa bila dah jadi mak-mak ni, memang automatik suka benda-benda camgini. Nak beli brand Tupperware kadang-kadang mahal sangat rasa. Membazir pon ada sebab beli mahal-mahal letak serbuk kunyit je pon ehehe (bagi aku la). Lagipon Tupperware takde rasanya bekas yang transparent gini. Setahu aku la.
Barang kat dapurkan banyak. Ada barang kering, barang basahkan. Bila balik dari pasar, aku letakkan sekali dengan plastik-plastik barang tu. Bila nak masak, jenuh buka plastik mana satu plastik ikan bilis ni ekeke.
Kira kemas dan comel la sikit dapur bila susun dalam bekas cute-cute camgini. Naik mood memasak iols ok ekeke =)

Aku pon suruh la hubby yang call Go Shop. Eh, aku sejak jadi surirumah ni kan, communication skill aku merudum. Rasa malas giler nak cakap dengan orang asing even number phone yang tak dikenali call aku pon aku tak angkat. Tahap kronik dah ni sebab setahun lebih jadi surirumah tak bergaul dengan orang mehehe. Apa-apa pon thanks hubby sebab sporting tolong call.

Sebab talian sesak, dorang ambik nama dan no telefon, pastu dorang akan call balik. Ok laa, jimat bill telefon kan wahaha!
Kalau tak pernah shopping lagi, kena daftar dulu. Alaa, dia mintak nama penuh, no ic, emel adress je kalau tak silap aku. Pastu kita cakap la order apa, berapa unit dan cara pembayaran. Aku tak guna card kredit pon sebab takde wahaha so cash on delivery je. Dorang akan pesan agar sediakan duit cukup-cukup.

Dorang akan pos guna Gdex. And masa Gdex tu hantar barang baru bayar. Senang wahaha so takyah dah nak keluar shopping lagi. Yang bagusnya, sebelum hantar tu, Gdex akan call dulu kita tanya ada kat rumah ke tak. Maybe sebab kena bayar so nak pastikan kita ada dirumah.
Service dia bagus la sebab aku order hari ahad, hari khamis barang sampai. Dia ada mention masa kita order tu barang akan sampai dalam masa 5 hari. Maybe sebab aku duk kat Pahang. Kalau area KL, awal la sikit kan hehe.

So far, aku berpuas hati dengan Go Shop. Dok aim satu barang lagi ni. Hubby dah bagi permission dah kekeke.



Humaira excited tengok kotak dia. Besar ok. Basah sikit sebab time orang hantar tu hujan.




24 pcs block, pelbagai size = Rm199
Color dia campur-campur. Tapi bertindan kat bawah, tak nampak.

Yang nampak besar kotak dia sebab aku beli 2 set. So, dalam kotak yang besar tu, ada 2 kotak macam gambar kat atas ni. Nak bagi hadiah kat mak aku satu set sebab hari tu dia tengok kat tv and dia berkenan. Share dengan kakak aku beli untuk dia. Shopping untuk rumah sendiri pon shopping jugak, kat emak jangan lupa k :)
Harap-harap mak aku suka walaupon dia geng tupperware hehe.

Oh, lupa nak cakap, delivery dia free ok. So takyah risau, harga dia papar kat tv tu memang nett price heee.
Eh, aku bukan nak promote Go Shop tapi saja je share pengalaman aku hee.

Manhattan Fish Market, ECM Kuantan.



Assalamualaikum!

Holla 2015!
Please be nice to us ok?

Semalam suami tetiba ajak g makan dekat The Tappers. Bukan sebab nak celebrate tahun baru tapi sebab nak appreciate aku sebab jaga Humaira mihmihmih thanks hubbyku!
Sebenarnya aku dah lama teringin nak makan kat situ sebab adik ipar selalu duk promote. Lawa la deco kat sana. Tema putih gittew. Makanan dia sedap la. Tapi selalu tak sempat nak g makan kat sana sebab time balik kampung kat KT, mama mertua masak sedap-sedap. So, say no to makan luar ok! Ehehe

Setelah sekian lama East Coast Mall (ECM) mbuat revonation di sesetengah part of their bangunan, akhirnya siap la. And banyak restoren makanan yang aku tak pernah pergi dan teringin nak pergi ada macam The Tappers, Manhattan Fish, Black Canyon dan Nandos. Kemain suka woh. Semua aku tak pernah pergi lagi kecuali Black Canyon. Not bad makanan dia. Sedap! Harga aku tak sure la sebab aku pergi makan time attend seminar produk time kerja dulu, so pihak penganjur yang sponsor.

Al-kisahnya semalam kiteorang menapak la ke ECM dengan harapan menggunung dapat makan kat Tappers. Kiteorang tu merujuk kepada hubby, aku, Humaira dan kakak aku. Kakak aku ni sebenarnya bercuti ke rumah aku time Cristmast tapi takleh balik ke Putrajaya sebab banjir. LPT tutup, bas tak beroperasi. Kesian pon ada. Kelakar pon ada jugak. Cuti 2 hari tetiba kena extend plak ekekeke.

Bila sampai dekat The Tappers, tengok-tengok ada notis 'Drink only, we run out of food'
Bahahaha!
Kecewa giler aku. Angan-anganku musnah. Hubby macam tahu aku kecewa lantas dia ajak g Manhattan. Aku macam ehh, betul kee? Mata bersinar kembali wahaha drama queen!

Sebenarnya Manhattan Fish adalah salah satu tempat yang aku teringin nak makan. Terliur weh tengok member aku post udang cheese. Selamat time dia post tu aku tak mengandung. Kalau tak, dah meleh air liur anak aku. Pengaruh rakan sebaya betul!

Aku dan hubby order Fisherman Platter (Tilapia). Kakak aku order Citrus Baked Seafood. Air dia agak mahal dan tak berbaloi aku rasa. Nonsense pon ada tengok harga. Kiteorang order air suam je. Tu pon kena cas Rm1.50, 3 gelas air suam. Biasalah tempat macam camgini, what do you expect? Giteww.

Lagipon air suamkan bagus untuk kesihatan. G makan kat kedai biasa pon aku order air suam. Aku minum tak habis pon air suam. Membazir betul bahaha!




Citrus Baked Seafood (Rm 20.90)

Aku sempat rasa seketul je lauk dia sebab lauk dalam plate aku banyak. Selamat aku order satu je share dengan hubby. Kakak aku cakap sedap. Dia semua benda sedap. Stress aku! Hahaha
Tapi bau dia memang sedap. Time dia serve tu perghh menusuk kalbu bau dia.




Fisherman Platter Tilapia (Rm55.90)

Ikan tilapia dia bapak besar. Tilapia hitam pulak tu. Dalam gambar nampak kecik tapi sebenarnya besar. Effect angle kot tu yang nampak kecik. Rare kakak aku cakap. Biasa dekat kedai tilapia merah je ada.
Yang cheese atas udang tu, dia akan flamekan api kat depan kita time nak serve.
Yang sebelah kiri udang tu, sotong goreng. Dia hiris halus-halus. Hubby suka sangat yang tu. Aku ingat ikan bilis goreng sebenarnya ahahaha!

Aku? Of course la semua aku suka sebab aku kan seafood lover kekeke :)
Aku suka servis dia. Mantap. Maybe sebab ramai staff. Nak dijadikan cerita, sebelah meja aku tu, ada 2 meja, orang baru datang. Kejap je tunggu makanan dorang order sampai. Padahal kiteorang yang datang dulu. Tak sampai-sampai lagi makanannya haa.

Aku pon tanya la staff dia mana order kiteorang. Aku dah pening kepala sebab angin naik ke kepala kes makan lambat. Pastu staff dia suruh tunggu. Tetiba manager dia datang kat meja kiteorang and bagitahu sekejap je lagi makanan nak siap. Wahh, sampai begitu sekali dorang punya servis.

Time flamekan api dekat cheese atas udang tu, api terkena sotong. Sipi je kenanya. Staff dia tanya nak makanan baru tak sebab sotong dah hangus sikit. Alahai, sikit je pon hahaha. Mau lama lagi tunggu kalau nak yang lain wahaha padahal dia pergi tukar sotong je pon ekekeke. Aku paranoiddd tetiba lagu ni berkumandang.

Kesimpulannya, aku sukaaa sangat servis diaorang dan makanan kat situ. Staff dorang pon mesra alam.
InsyaAllah next time nak try menu lain pulak. And for the service, keep it up. Memang terbaik.
Tu yang service charge dia mahal. Tambah dengan goverment tax, lebih kurang Rm12++ phewww *kesat peluh*

Tapi kalau nak makan lagi kena tunggu hari special la macam birthday ke, anniversary ke. Pokai kalau asyik makan situ. Dah la GST dah nak start wahaha. Berjimat cermat amalan mulia ok!

Bak kata kawan kakak aku, sebulan sekali kena la makan mewah-mewah.
Yes, Im agreed. Sebab nak treat diri sendirikan sebab kerja keras. Yeay!

Tapi aku takde la sebulan sekali, maybe 2 3 bulan sekali. Iolss kan perancang ekonomi keluarga ekekeke. Suruh hubby masak lagi sedap dan jimat eheee!