2014.

Assalamualaikum!

2014,
Kehadiran mu dinanti penuh debaran
Kedatangan mu disambut penuh kemeriahan
Mengharap sinar, harapan dan senyuman

Namun siapa sangka,
KAU menduga, KAU menguji kami penuh cabaran

Mac 2014,
Perginya MH370 tanpa berita
Perginya penuh tanda tanya
Perginya tanpa meninggalkan secebis jejak
Perginya meninggalkan 1000 tanda tanya

Feb - Apr 2014,
Empangan kami kering
Alam tidak sudi memberi kami air
Catuan air sehingga berbulan-bulan lamanya
Mengajar kami untuk tidak membazir

Tidak cukup dengan itu
Alam seolah-olah memarahi kami
Jerebu menduga kami
Seksanya hidup menyedut udara kotor
Mungkin dari kesilapan kami sendiri

Julai 2014,
Ketika umat Islam menikmati ibadah puasa
Dan kemeriahan Aidilfitri kian dirasa
Hati kami bagai direntap
Perginya MH17 tidak kembali
Kami terduduk
Menangisi dan meratapi perginya MH17
Seolah-olah orang tersayang yang berada di sana

Satu persatu KAU bongkarkan

Kerana hilangnya sifat amanah si dewasa,
Si anak menjadi mangsa
Kebocoran soalan UPSR
Menjatuhkan sifat mulia seorang dewasa

Disember 2014,
Kami menangisi setiap gambar yang kami tatapi
Air yang membawa kemusnahan
Meruntun hati kami
Namun kami tahu
Ada ganjaran disebalik air,
Dan kemusnahan itu

Kini,
Perginya saudara kami QZ8501
Membuat kami meratapi kembali MH370 dan MH17

Al-Fatihah

Kami tahu,
Betapa KAU sayangkan kami
KAU hantarkan petandaMU
KAU hantarkan petunjukMU
KAU hantarkan ujianMU

Supaya kami mengigatiMU
Supaya kami tidak lupakanMU

Mungkin selama ini telah KAU hantarkan petandaMU kepada kami
Namun,
Tetap jua kami buta,
Buta dalam menilai cinta agungMU

Kami alpa kepadaMU
Kami jauh dariMU
Kami kejam dengan bumi.
Kami abaikan saudara kami
Kami pentingkan diri!
Kerana merasai dunia ini hak kami

2015,
Kembalikanlah sinar, harapan dan senyuman kami
Bawalah air mata mu 2014
Pergilah bersama deritamu 2014
Bersihkanlah kesan hitammu 2014
Kami pasrah
Kami redha

Tuhanku ya Allah
Terima kasih atas kasih sayangMU

MH370,
Kami masih menantimu,
Pulanglah!
Harapan kami padamu masih menggunung

MH17, QZ8501,
Kami harap kamu tenang di sana

Buat mangsa banjir,
Tabahkanlah dirimu
Kuatkanlah hatimu
Teguhkan imanmu

Terima kasih 2014,
Atas semua pengajaranmu
Mengingatkan kami agar sentiasa bersyukur
Mendekatkan kami kepada Mu,
Maha Pencipta kami

Selamat tinggal 2014!

Ps: Aku copy paste dari facebook dan edit sesikit
Ps: 2014, banyak kali air mata aku menitis

Randoms #2

Assalamualaikum!

Dah nak masuk tahun 2015 bulan depan. Rasa sekejap je masa berjalan. Humaira pon sikit hari lagi nak masuk setahun. Tak sabar yeay!

Maka, bermula lah penanaman azam untuk tahun depan yang mana azam untuk tahun ni pon entah ke mana-mana dah 😆. 

Yang aku sangat excitednya adalah tak sabar nak tunggu Humaira boleh jalan. Nak bawak dia jalan-jalan guna 'kaki' sendiri. Sekarang dia belajar mengimbangkan badan. Kadang-kadang berjalan 2-3 langkah pastu jatuh.
Hari tu dia cuba berdiri, entah macamana entah jatuh terduduk. Nangis kuat giler. Aku ingatkan apa laa sebab biasanya dia tak nangis pon kalau jatuh camtu. Bila jatuh dia akan try berdiri balik. Tapi rupa-rupanya tengok lidah dia berdarah, terkena gigi. Alahai anak, kesiannya.

Kedua, aku sangat teruja nak masuk rumah baru. Alhamdulillah. Tengok rumah dah banyak siap. Tiang api pon dah pasang. Boleh start decide nak warna apa, kitchen cabinet yang macamana etc. Yang aku paling seronok nak buatnya adalah kitchen cabinet dengan mini library. Biasa la stesen mak-makkan. Wohooo can't wait! 


Haritu pergi survey dekat IKEA. Berkenan giler dengan bookshelf camni. Budget nak isi cooking books dan novel hewhew. 

Oh, time big bad wolf hari tu, banyak jugak la buku-buku yang aku beli.


Ni buku aku punya kecuali yang atas tu, hubby punya. Banyak-banyak buku yang dijual tu je dia beli, dah la paling kecik. Kutuk aku HAHAHA. Client dia ramai chinese, tu yang bajet kena tahu sikit-sikit  bahasa chinese. Lagipon dia pon muka dah macam chinese. G mana-mana ramai tanya "eh, you chinese ke?" Hahaha.

Aku pulak banyak beli buku masakan. Harap-harap la aku boleh cover mentelaah semua. Mak-mak sangatkan.hahaha. Bukan setakat mentelaah saja tapi memasaknya juga ekekeke.

Kalau ada resepi yang best-best, simple dan sedap, insyaAllah nanti aku akan tulis resepinya ok. 

Big Bad Wolf.

Assalamualaikum!


Finally, we are here! Yeayyyhh!
Time to borong buku banyak-banyak. Rambang wohh mata tengok buku banyak. Tak semua corner aku sempat jelajah. 

Yang penting, buku-buku untuk Humaira dan cooking books untuk aku. 


Antara buku untuk Humaira. Comel giler kan? 😍
Mama harap Humaira menjadi seorang yang suka membaca. 


Jangan risau lambat lagi habisnya.
Harga buku sangat-sangat berpatutan.

Jom pakat serbuuu! Eheeee


Ambik Berat.

Assalamualaikum!

Kadang-kadang orang kita ni suka ambik berat. Kadang-kala terlalu berat yang diambiknya. Huahua. 

Soalan biasa.

Bila tak kahwin lagi.
Bila nak kahwin?

Bila dah kahwin.
Bila nak ada anak?
Eh, tak mengandung lagi?

Bila dah ada anak.
Bila nak tambah?
Kakak/abang nak adik tuu.

Bila anak dah besar.
Bila anak nak kahwin?
Bila nak ada menantu?

Bila anak dah kahwin.
Bila nak ada cucu?

And cycle begin. Pfffftttt!

Bila nak habis ntah. Banyak betul soalan. Kadang-kadang aku sendiri tak terjawab.

Humaira dah besar. Nak adik dah tu.

Aku rasa diaorang lebih tahu daripada aku. Aku sendiri tak pernah fikir bila nak ada anak kedua. Semua aku serah pada Allah. Kalau ada rezeki, ada laa.
Kita hanya merancang, tapi Allah yang menentukan.

He is the best planner ever.

Bila ada orang tanya soalan-soalan macam tu, geram pulak aku nak jawab,
Dah tu, ko bila pulak nak mati?

Wkwkwkwk!

Mati pon kita tak tahu bila. Begitu juga dengan jodoh dan rezeki. Memang kita takkan tahu bila, bila dan bila.

Bertanya tu tidak salah. Soalan-soalan yang ditanya tu kadang-kala bermasalah. So, keep calm and don't hurt others with sort of that questions k *smile*

Randoms #1

Assalamualaikum!

1. Aku sedang syok layan lagu dalam kereta. Muzik dah ok, layan. Tiba-tiba ada lirik,

Mana mungkin, selimut tertanggal...

Huh?! Pekebenda ni. Selimut tertanggal? Terkedu. Ke aku yang salah dengar. Try dengar sekali lagi time dia ulang. Aah laa. Selimut tertanggal? Tertanggal?? 😅

Ke ada maksud dia? Siapa orang indon tolong explain pleaseeeee!
#cannotbrainthis

2. Lagu yang selalu ada bermain-main dalam dalam kepala otak aku,

Kalau aku kaya, hari-hari hari raya, bil bil jiran semua, aku belanja selambaa
Kalau aku kaya uwoooo

Can I have your daughter for the rest of my life
Say yes say yes
Cause I need to know

Why you gotta be so rude
Don't you know i'm human too

Dah rasa macam piring lagu berputar-putar dalam otak, mengalunkan lagu  yang sama. Entah apa-apa la aku ni kan.

3. Aku boleh hafal lagu chichi chacha sebab astro selalu ulang tayang citer ni. Selamat tak hafal dance step dia sekali kan wahahaha =). Tensen aku jap. Klakar ok dia punya lagu.

4. Frozen adalah cerita kartun yang aku tak boring tengok. 20 kali tayang, 20 kali lah aku akan tengok. Siap boleh hafal lagi dialog olaf sebab aku suka dia ekeke. Humaira pon suka tengok Frozen. Kalau lagu let it go semangat dia bertepuk tangan bagai ahaha! 
Oh, tadi astro tayang lagi frozen, siap dengan sing along version sekali. Saja la tuuu, nak suruh aku nyanyi sekali.


Sebenarnya aku takleh tido ni. Tu yang merepek meraban. Huwaaaa, stress tengok hubby dan Humaira lena diulit mimpi. Siap berdengkur-dengkur tu tak tahan.

I is jelous =(

Demam.

Assalamualaikum!

Bila anak demam, ibu la paling risau. Risau bila tengok dia tak bermaya, lesu je. Pastu makan pon takde selera. Dok harapkan susu je.

Sepanjang aku bersama Humaira, baru sekali dia demam. Demam naik campak sebab berjangkit dengan papa dia.

Now, kali kedua. Aku syak dia demam sebab nak tumbuh gigi ataupon demam nak pandai berjalan. Oh ye, dia dah pandai bertatih 2 3 langkah dah.

Harap-harap la anak mama ni cepat sembuh yea. Rindu nak bergurau, main kejar-kejar. 

Tips menyimpan taugeh.

Assalamualaikum

Hari ni aku nak share cara menyimpan taugeh atau dikenali juga sebagai kacang cambah (sebab dia mudah bercambah kot 😆). Akukan pengemar char kuey teaw. Taugeh ni merupakan bahan penting bagi aku. Sedap weh kunyah sebab dia macam crunchy gitew. Krop krap krop krap bunyinya ihik!

Hari tu aku pergi la pasar malam. Sibuk nak cari taugeh sebab malam tu berhajat nak masak char kuey teaw. 

"Nak berapa dik?"
"Bagi seringgit kak."

Aku mati-mati ingat seringgit tu sikit. Tapi sangkaanku meleset. Dia bagi 1 bungkus plastik besar. Terkedu kejap aku. Kantoi tak pernah beli taugeh 😅. Bapak banyak oih. Nak buat apa la taugeh bebanyak. Aku tinggal berdua je dengan suami. Oh, masa tu Humaira dalam perut lagi. Kalau kat luar perut pon macam la dia boleh makan 😂.

Aku nak guna sikit je time masak nanti. Yang selebihnya nak buat apa nanti. Pikir aku sendiri. Lepas aku guna segenggam taugeh, yang lain aku simpan dalam peti. Sayangnya esok semua taugeh aku lembik dan berbau. Aku pon berbaur penyesalan jugak la sebab dah terbeli banyak 😓.

Ok mukadimahnya agak panjang padahal nak share tip je pon. Bukan apa sebagai pengajaran buat orang yang baru hendak belajar menguasai ilmu di dapur 😆 (aku lettew). Tip ni mak aku yang ajar. Agaknya orang lain dah tahu. Aku je yang baru nak belajar bendalah ni semua ekeke. Malu iols ☺️!

Ok cara dia camni;
1. Basuh taugeh bersih-bersih

2. Masukkan taugeh dalam bekas dan isikan air. Air jangan banyak atau sikit sangat. Agak-agak terendam semua taugeh tu.

3. Masukkan sedikit garam.

4. Tutup bekas dan simpan dalam peti ais. 

Done!

Bila nak guna ambik je dalam bekas tu. Kacangkan. Boleh tahan seminggu dua, insyaAllah. Dan taugeh tu still lagi keras, rangup macamtu. Problem solve! Tiada lagi pembaziran dah. Padahal sekali beli taugeh tiga posen je sekarang. Tu pon rasa dah banyak 😆.

Over tau nak up entry buat tip bagai 😆. Moga bermanfaat untuk semua. Yela, banyak benda lagi yang aku kena belajar pasal ilmu rumahtangga ni ehek!
Doakan aku agar dapat master semua yea. Kalau tak semua, 90% dah ok hehe.

I wanna be a superwomen just like my mother and mother-in-law 😄. They are superb! *hug*

Peredaran Zaman.



Assalamualaikum!

Malam ni aku takleh tido. Sakit perut. Dah berapa kali daa masuk tandas. Salah makan apa, aku sendiri pon tak tahu.
Sesambil tengok hubby dengan anak tido, aku buka la instagram, twitter dan facebook, sebab taknak focus sangat pada sakit perut. Tapi dalam masa tu, belari-lari jugak ke tandas.


Dekat twitter dan facebook, banyak la dok mention pasal cuti sekolah dah nak start dah. Minggu depan. Wall aku dihiasi dengan status-status macam;

Yeay, minggu depan fly ke Eropah. Nak perabis cuti katanya.

Alamak, taun depan dah spm. Tidaaaaak!



Macam-macam lagi la. Tak kurang jugak dekat instagram, meriah dengan gambar-gambar jamuan akhir tahun, gambar dengan cikgu-cikgu kesayangan dan banyak lagilah.

Eh, sejak bila aku friend dengan bebudak sekolah ni. Confius aku jap. Kroih kroih. Ok, satg aku unfriend/unfollow kahkahkah!

Maka, memori aku berputar ke masa zaman di mana aku sekolah dulu. Pehh, budak zaman sekarang, pakai handphone canggih. Boleh access internet lagi. Live update kat intagram jamuan akhir tahun tu. Zaman aku dulu, pakai kamera yang kena cuci filem. Lambat cuci, filem masuk angin, takde la gambar jawabnya haha!

Aku kenal seketul handphone masa aku form 4. Masa tu punya laa bangga dapat pakai handphone. Handphone aku yang pertama adalah nokia 3310. Dulu nokia femes giler. Jarang la tengok orang pakai selain nokia. Entah, atau aku yang noob.

Antara handphone yang femes zaman aku, nokia 3310, n-gage, telefon sabun, daun, butterfly dll lagi yang aku tak ingat. Nama rare ok! Kalau tengok orang pakai handphone sabun ke daun ke, kira hebat sangat la. Kawan pakai telepon daun ke sabun ke, rasa bangga giler kawan dengan dia haha!

Bebudak zaman sekarang, sekolah rendah dah pakai ipad, confius nak pilih nak pakai oppo ke iphone (cilok ayat kat twitter) lol!

Tapi, aku rindu giler zaman dulu. Zaman kejakunan terhadap handphone haha! Sekarang nak jumpa 3310 pon susah.

Yang paling epic, kalau send message dan tetiba takleh send, mesti akan terbalikkan handphone dan message akan send. Kekonon line dia takde. Bila terbalikkan baru bar dia penuh.

Pastu, cover tukar tetiap minggu. Minggu ni kaler pink, minggu depan kaler biru dan seterusnya. Taip message takyah tengok keypad pon sebab dah hafal huruf-huruf dia. Sekarang mana boleh dah sebab pakai touch screen. Sesambil tengok keypad pon boleh typo sebab tangan besar daripada keypad hahaha aku la tu.

Semakin moden zaman, semakin canggih peralatannya. Yes, tapi berdasarkan pemerhatian aku, bebudak yang expose pada internet memang bawak pengaruh yang tak baik (kebanyakkannya). Dan aku sangat bimbang, sebab aku punya anak dan akan dibesarkan pada zaman moden ini huhu.

Okay kesimpulannya, aku sangat rindu zaman aku tu dulu. Zaman mostly bebudak sekolah noob, tak tahu apa-apa pasal internet. Yang tahu, g sekolah, belajar, bermain dan minta biodata kawan yang akan ditulis pada buku yang dihias cantik-cantik.


Oh, rindunya aku 😭

Thinking.

Assalamualaikum

Kadang-kadang aku terfikir, 
Bestkan jadik baby. Hidup dalam dunia dia sendiri. Main-main. Lapar, nangis. Mengantuk, nangis. Minta perhatian, nangis. 
My dear, mama know you! Ehehehe

And mama? Fikir.
Esok nak masak apa. Pagi? Lunch? Dinner?
Baju. Basuh. Jemur. Angkat dan lipat.
Humaira nak makan apa?
Bubur nasi? Puree buah. 
Mandikan Humaira.
Tukar pampers.
Dodoikan dia.
Mama's time? No moreeeee! *cry*

Ahahahaha. Critical thinking. Yes, i am!

Thanks to hubby. Sebab selalu tolong 😘

Tip Menyimpan Daun Sup.

Assalamualaikum

Suami aku merupakan pengemar sup. Salah satu benda wajib yang kena ada adalah daun sup. Daun sup kalau kitakan beli kan, dia jual seikat. Seikat dia pergh agak banyak jugak. Sekali makan memang tak habis, sebab guna sikit je. Dahtu takkan la nak buat sup hari-harikan. Beli bukan main banyak. Letak dalam peti 2-3 hari lepastu, dah rosak takleh guna dah. End up, ke tong sampah jugak jawab dia.

So, aku tengoklah satu tip dekat tv channel foodnetwork, cara nak simpan daun sup agar tahan lama dan still berbau harum lagi bila letak dalam sup. Tips dia camgini;

1. Bersihkan daun sup tu bersih-bersih.

2. Potong daun sup tu kecik-kecik. Alaa, macam potong nak letak dalam sup tu.

3. Masukkan dalam tupperware dan letakkan dalam freeze.

Senang gilerkan tip ni. Dan memang berbulan-bulan tahan. Bau dia pon still harum lagi. Kerja pon jadi senang. Bila buat sup, dah takyah susah-susah nak potong daun sup tiap kali nak makan kan hihi. Senang!

Kedekut.

Assalamualaikum

Aku: Adik, smartphone apa yang bawah Rm 200 dan gambar dia lawa?

Adik: &^%$#@#$%

lol!

Rolling on the floor laughingRolling on the floor laughingRolling on the floor laughingRolling on the floor laughing

P/s: Bukan kedekut, tapi jimat. Ekekeke Flirt male

Parenting.

Assalamualaikum

Highlight aku pada anak berusia 0 – 6 tahun.
Hendaklah kita banyak bergurau dan membelai dan memanjakan mereka dengan penuh kasih-sayang.

Yess, aku sangat setuju dengan statement ni. Sebab diakan kecil lagi. So, kena la bagi sepenuh perhatian, kasih-sayang pada dia.

Tapi, kita hanya manusia biasa. Punyai emosi. Ada pasang, ada surut. Aku pon kadang-kadang marah-marah Humaira. Takde la marah sampai naik tangan huahua. Contohnya bila dia menangis nak tidur. Bila aku dah mengantuk+letih+stress mesti aku akan cakap “Kalau mengantuk, tidur la. Bukan sakit pon. Tak yah la nangis!”

Bila dia dah lena tidur, aku akan renung wajah dia. Dalam hati, “Maafkan mama Humaira.” Sebak! Rasa bersalah pula marah dia padahal bukan salah dia pon. Dia hanya nakkan perhatian je. Dia kan budak lagi huhu.

Yes, bukan salah dia, tapi salah aku sendiri. InsyaAllah akan ku perbaiki.
"Permudahkanlah urusan hambaMu ini ya Allah!”

Alhamdulillah, aku dikurniakan suami yang sangat memahami dan selalu ada untuk membantu aku. Bila dia tengok aku dah stress, aku bagi susu pon Humaira still nangis-nangis lagi tak nak tidur, dia akan suruh aku tidur dan dia yang dodoikan Humaira sampai tertidur. Btw, sapa cakap jadi surirumah tak letih! Letih okay tapi aku happy.

Bab bergurau tu, memang aku sangatttt suka kacau dia! Suka bila dengar dia ketawa mengekek dan menjerit. Lepas tu cium pipi sampai dia menjerit kelemasan. Itu satu kemestian hari-hari haha! Lagi satu perkara yang aku suka, aku akan agah dia sampai dia ketawa buka mulut, pastu cium mulut dia. Best! Wangi sangat bau dia. Sampai hubby pon cakap, “Sian Humaira kena seksa hari-hari.” AHAHAHA maaf la nak. I can’t resist to kiss you! *big hug*

Mangsa gomolan x)

Sensitive.

Humaira ni seorang baby yang sangat sensitif bunyi. Kalau dia tido, memang tak boleh membuat sebarang bunyi. Kalau tak, terus celik mata lantas senyum. Alhamdulillah, dia bukan jenis yang nangis bila terkejut/dikejutkan dari tido. Celik mata terus senyum pastu dia main. Ambik masa yang lama nak tidur balik huhu agak mencabar diri jugak.

Bila dia dah mamai-mamai, kemain happy aku. Dalam kepala, nak basuh pinggan, sidai baju, lipat kain dan kerja rumah seantara dengannya. Sekali tengah basuh pinggan, keletinggggg bunyi pinggan berlaga, pappp terus celik mata dia walhal kemain berhati-hati aku basuh pinggan haha!

Kadang-kadang, stress aku. Malam especially. Pukul 11, dah ulit dia tido, letak atas katil dalam bilik. Sekali nak keluar bilir terlanggar pintu. Terus dia celik mata luas-luas, senyum dan start main-main. End up, aku yang tido dulu hahaha!

Pintu bilik aku pulak jenis yang bunyi berkeriukk tu. Sama la pintu tandas dalam bilik aku pon. Kalau Humaira tido, memang takkan guna la tandas. Seksa tau nak haha! So, bila tengah ulit Humaira tido, cakap siap-siap kat hubby, nak gosok gigi ke, nak masuk tandas ke baik masuk sekarang. Tak pon angkut segala toiletries letak dalam tandas kat luar.

Hubby cakap, “Kalau Humaira tengah tidur, masuk bilik macam pencuri dah rasa. Kalau nak letakkan dia atas katil (tido lepas diulik atas pangku), ibarat macam nak matikan bom jangka” HAHAHA!
Hebat tak hebat tahap sensitivity anak aku.

Tak tahu la ikut sapa. Kalau ikut aku memang tak la. Aku tido mati! Bahaha!

 

When you smile, the world smiles back to you <3

About Bumbo Seat.

Hari tu aku ada bercerita tentang bumbo seat dalam entry wishlist. So, lepas tu aku buat laa research sikit pasal feedback, colors, safety, etc. bumbo seat ni. And aku jumpa la 3 different pattern of bumbo seat.

 

 

 

Tengok, beza kan tiga-tiga?

So, dengan gigihnya aku hantar email pada bumbo company to ask clarification. Ye laa, mana la nak tau ada bumbo seat yang fake kan. Baby kita jugak yang kena sebab dia yang duduk kan. hehe.

Dalam email, bla bla bla aku membebel dalam bahasa mat salleh. Selamat dorang paham haha! Laju je dorang reply email aku. Thanks bumbo!
Antara isi kandungan email dorang adalah;

Hi Nik,
Thanks for the email!
The first picture is our Bumbo seat before we installed the belt. The second picture is our first design on the belts. The third picture is the most update version of the belts. They are both the same belts just different colors.

 

Haa, so takde aku nak confuse dah. Semua original. Takde fake-fake ni okay Winking smile


So, sapa yang beli pattern no 1, dapat murah laa sikit berbanding pattern no 3 sebab faktor safety, belt tu. hehe

Bukan apa, sebagai mak kita sentiasa concern pasal anak kita, terutamanya dari segi keselamatan dan keselesaan. So, sebelum beli apa-apa keperluan untuk baby, aku akan buat research dulu mana baik dan mana yang buruk. Tengok feedback dan komen. Pastu baru buat keputusan *mama mode*.

Mother Instinct.

Hari ni nak cerita pasal mother instict atau dalam bahasa melayu nya naluri ibu. Banyak orang cakap seorang ibu dapat rasa keadaan anak. Contoh anak tak sihat ke, ada problem ke, etc. Dulu aku macam ye-ye ke, tapi sekarang ternyata betul! Bila dah alami sendiri baru percaya kekeke!

 

Telefon berdering. Angkat.

Aku: Hello?

Mak: Eh, tak sihat ke?

Aku: Aik, macam mana tahu ni?

Padahal aku selsema sikit je.

 

Instinct mak kuat kan? Mungkin sebab anak memang connect dengan mak, sejak dalam perut lagi kan. Sebagai contoh, antara situasi yang aku lalui,

 

Situasi 1

Lepas dodoikan anak, letak dia dalam bilik, aku dengan hubby (H) tengok tv dekat luar. Tetiba,

Aku: Eh, anak sedar la.

H: Tak lah. Sakni baru tengok. *sambung tengok tv*

Aku: Betul. Try g tengok.

H: *Masuk bilik* Aah la. Betul. Dia sedar.

Mama win!

 

Situasi 2

Anak tengah happy-happy kena agah, tetiba dia nangis.

H: Dia lapar la.

Aku: Taklah. Mengantuk tu. Try ulit.

H: *ulit dan anak tertido*

Aku: See?

Mama win again.

Haha.

Do not play around with the mother instinct  Laughing out loud

 

Mama’s love!

Wishlist.

Bila dah ada anak ni, asyik fikir keperluan anak je. Itu tak cukup, ini tak ada. Kalau g mall, tempat yang wajib singgah, baby’s corner. Rembat laa jugak 2-3 helai baju untuk Humaira walhal baju dia dah banyak. Pening Hubby haha. Tapi sekarang nasib la dah dapat control sikit bab beli baju. Kalau ada sale baju baby, hubby pulak dok tanya, “taknak tengok dulu ke?” hewhewhew

Sekarang, aku dok terkenan kat bendalah ni.

Nama dia bumbo seat. Tapi dalam dua lagi. Nak beli ke tak. Tengok harga dia boleh tahan. Nak beli bumbo seat ke atau baby’s chair? *dilema*

 

Aku asyik dok terbayang Humaira duduk dalam ni je. Dah buat research and ramai yang recommend. Tambah-tambah lagi bila anak dah start boleh makan. Duduk dalam ni behave sikit.

Biasanya, Humaira aku letak atas stroller je time nak suap makan. Tapi kemain dia membuas. Pusing kiri kanan, habis kotor stroller. Tu belum dia buat aksi gymnastic dia. Badan merekot cam ulat gonggok sambil pegang kaki, kalau mama lambat suap, ngapp dia makan ibu jari kaki dia (-_-“)

Lagipun sekarang, Humaira cepat sangat bosan kalau letakkan dia lama-lama. Letak kejap pastu menjerit-jerit minta diangkat. Duk dalam stroller, maunya gelongsor turun. End up, atas dukung mama jawabnya haha!

Sekali pikirkan, watpe la nak beli, babykan cepat membesar, membazir! Kejap je guna ni. Tapi bila dua kali pikir, alaa takpe, baby lepas-lepas ni (insyaAllah), boleh guna pulak. Orang kata, anak pertama la nak rasa semua benda haha! Pening dah aku. Antara keperluan atau kehendak?!

Tapi masalahnyaaa…

 

Belum mintak permission dengan big boss!

Huwaaa huwaaaa!

 

Ps: Pictures – Credit to google

6 Bulan.

Humaira dah masuk 6 bulan da bulan ni. Happy sangat-sangat sebabnya Humaira dah boleh makan solid food. Yeayy! So,takde lah rasa bersalah sangat bila tengok muka kesian dia ketika tengok mama dan papa dia ni makan. Sambil makan, boleh suap makanan dia hihi. Dan dia sangat pemakan! haha. Teringat lak time pregnant kan dia, aku sangat pemakan sampai berat dalam buku merah kena tanda warna merah haha! *over* Sekarang, berat takmo turun, sedih tau sob!

Humaira bukan ekskusif BF. Aku agak terkilan la sebab time dia mula-mula lahir dia minum FM. Tapi bila dia dah pandai BF, dia lansung taknak FM. Dia akan buat muka pelik bila bagi haha! Ramai cakap susah laa nanti nak tinggalkan dia dekat pengasuh. Tapi takpe nak oi, mama dah tak kerja dah. So, boleh BF yea. To be honest, aku berat hati nak kerja. Nak tinggalkan Humaira kat orang lain, tidakkkkkkkk. Macam-macam benda aku fikir *protective mama* haha!
Tapi sekali fikir, kena jugak hantar ke taska/sekolah, untuk improve kan sosial life dia. Takde la dia meraung bila orang nak ambik dukung dia.

InsyaAllah, anak lepas-lepas ni akan bagi ekslusif BF *azam*. Pengalaman pertama banyak mengajar aku how to handle baby. InsyaAllah aku boleh!

Tapi sekarang dia dah mula kenal orang. Kalau stranger/orang yang dia tak kenal tegur, mula la cebik muka dan huwaaaaaaaa haha! Sian lak bila balik kampung kan. Tak tau la nak kesian kat orang kampung (family – sebab nak dukung, peluk, cium) atau Humaira haha! Pity on them!

As a new parent, aku memang tak tahu lansung pasal pemakanan baby. Tanya mak aku, dia pon dah ingat-ingat lupa. Lagipon stail orang dulu-dulu dengan sekarang tersangatlah berbeza. Orang dulu, baby dalam 40 hari, dah bagi makan nestum (aku lah tu haha). Mengikut yang disyorkan oleh WHO, 6 bulan baru baby boleh diperkenalkan dengan solid food. Tu pon kena bagi 4 days rule (stage Humaira sekarang).

So, google dan group ibu mengandung, makan solid baby tersangatlah membantu aku. Thanks semua yang selalu bagi/share info. Ilmu yang sangat-sangat berguna untuk aku dan Humaira.

6 bulan menjaga Humaira, banyak kisah gembira, sedih berlaku. Kisah happy ialah bila dia dah pandai meniarap, bergerak ke depan, senyum, ketawa terbahak-bahak dan sekarang dia dah pandai sebut amamamamama, apapapapa. Yang penting time menangis, haruslah mamamamamma! Time sedih barulah nak ingat kat mama yea haha!

Kisah yang sedih bila hari di mana Humaira buat perangai macam taknak duduk kat bawah, nak dukungg je. Yang ni memang sedih sebab sepanjang hari, aku takleh buat kerja apa dan sakit pinggang! Sakit pinggang dukung Humaira sebab dah makin berat haha! Takleh buat apa takpe lagi sebab bila hubby balik dia akan main dengan Humaira dan aku boleh buat kerja tapi part yang sakit pinggang tu takleh tahan.

Dari time sarat mengandung sampai sekarang, sakit pinggang aku tak hilang-hilang. Kadang-kadang sampai keluar air mata. Tapi alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab malam-malam hubby mesti akan urutkan. Lega sikit.

Selama 6 bulan menjaga puteri sorang ni, hubby tersangatlah membantu dan memahami. Dia faham bila aku tak sempat memasak. Dan dia pulak yang masak. Guess what, makanan dia lagii sedap dari masakan aku *tercabar!* haha! Apa-apa pun, thanks hubby sebab meringankan beban, menceriakan hari, mententeramkan hati isterimu ini <3 <3

 

Budak yang bersedia digomol mama!
Takkan pernah puas untuk peluk dan cium mu duhai anak

Emo.

Tadi aku ada taip satu entry yang panjang sebab dah lama tak update blog kan. Konon nak membebel dalam blog la. Tetibe, window stop working dan semua hilang! Gone! None! Dalam sekelip mata.

Grrrrrr!

Dah la nak menaip satu entry punya lah lama. Taip kejap, anak menangis. Taip kejap, anak nak susu. Taip kejap, anak nak bla bla bla……..

Grrrrrr!

Eh, tak! Emo bukan sebab anak tapi sebab window.

Sabow je lah.

G main dengan anak lagi best.

Bye!

Fasa Baru.

Perasan tak entry dulu-dulu dah takde? Silalah cakap perasan agar aku tak perasan sensorang ekeke Nyah-Nyah.

Aku dah masuk fasa baru iaitu, menjadi seorang ibu. Alhamdulillah. Sebab tu aku delete post lama-lama yang entah apa-apa punya entry. Malu pulak bila baca balik hehe. Kira blog ni start balik la. Kalau ikutkan kiranya dah lama blog ni, tahun 2010 aku mula berblog. Diharapkan entry aku lepas ni banyak manfaat pada semua orang.

Pada 11/12/2013, lahirnya seorang puteri kecik dalam hidup aku, diberi nama Humaira Zahra sekaligus mengubah status aku menjadi seorang ibu. Sebenarnya due dia lambat lagi, 31/12/2013, hujung tahun. Ramai cakap “alaaa..bulan 1 tu keluar” tup tup awal lagi hehe. Tarikh nak cik ta sangat haha!

Sebenarnya, first time aku tahu aku pregnant, sungguh rasa tak ready giler huhu. Bayangkan dukung baby pon aku tak berapa nak pandai apatah lagi nak handle baby sendiri (mandikan, basuh berak etc). Tapi aku percaya setiap yang berlaku ada hikmahnya. Now, aku dah boleh handle semuanya tapi takdelah expert sangat hehe.

Dalam pantang, aku tak berani nak mandikan Humaira. Mak aku je yang mandikan. Aku tengok je dan belajar. Yelah, lagipon masa tu Humaira kecik lagi. Tubuh dia lembik lagi. Lagipon, baru-baru ni jahitan dekat luka tu terasa sakit lagi. So takleh nak gerak-gerak sangat, takut jahitan terbuka. Tapi dekat-dekat nak habis pantang, aku dah try mandikan tapi di bawah pengawasan mak. Sebab lepas habis pantang aku terus balik Kuantan, means aku sorang la yang kena mandikan. Kalau dekat kampung aku bergilir-gilir dengan mak aku time aku malas hehe.

First time aku mandikan Humaira time umur dia 37 hari. Alhamdulillah Humaira ni jenis baby yang keras. So, takdelah gerun sangat nak pegang. Tau lah kan baby ni badan dia licin. Tambah-tambah lagi bila sabun.

Sekarang time paling seronok adalah time nak mandikan dia. Sebab Humaira ni jenis tubuh panas, macam aku, so sukalah dia dengan air. Tak sabar nak tunggu dia besar sikit nak bawak g main air dekat pantai, sungai takpun dekat waterpark hehe.

Humaira Zahra mula-mula lahir. Baru lepas keluar labour room ni. Kecik cinonet je. Walaupun dia lahir tak cukup minggu, Alhamdulillah tubuh dan organ dalaman dia dah matang. Rambut dia lebat sangat. Tapi dah kena botakkan. Sekarang tengah tunggu rambut dia nak panjang balik. Tak sabar nak ikat tocang hehe.

Bercakap pasal bersalin, sebenarnya aku masih lagi trauma huhu. Masih terasa lagi sakit kena gunting hidup-hidup tu huhu ngeri bila ingat balik. Bagi aku masa jahit tu takdelah sakit sangat, maybe sebab masa tu aku dah lali campur letih. Yelah, semalaman aku tak tidur dok menahan contraction huhu.

Terima kasih sangat-sangat buat suami sebab sentiasa ada di sisi time aku sakit. Siap tidur dalam kereta lagi sebab di wad tak dibenarkan menunggu. Terharu sangat-sangat huhu. Bagi sokongan time aku dalam labour. Dah macam pom pom girl dah dengan staff nurse semua ketika bagi sokongan haha! Love you ketat-ketat!

Aku banyak belajar cara penjagaan baby dengan mak aku. Walaupon remeh tapi takleh nak ambik mudah. Baby ni kan sensitif. Kena jaga betul-betul. Nanti lah aku cerita, kalau ada masa dan rajin hehe. Ni Humaira tengah tidur. Tu yang boleh nak menaip.

 

Humaira sekarang dah 2 bulan lebih. Gegau gambar tang tangan sebab tangan dan kaki dia sangat aktif. Bergerak je, macam orang nak berenang pon ada, nak terbang pon ada hehe.

Itulah serba sedikit tentang fasa hidup baru aku sekarang hee. Alhamdulillah sangat bahagia, senang dan happy menjaga dan melayan karenah puteri kecik aku ni.

 

Semoga kamu membesar dengan sihat sejahtera anakku, menjadi anak yang solehah, berakhlak mulia dan menjadi penyejuk hati mama dan papa di dunia dan di akhirat kelak. Amin Smile